Szerző

Szula Kata

Kategória

Hörcsög

Olvasási idő
2 perc

Dzsungáriai törpehörcsög etetése

A dzsungáriai törpehörcsög Belső-Ázsiából, és az orosz sztyeppékről származó, az egerekkel rokoni kapcsolatban álló rágcsáló. A dzsungáriai törpehörcsög etetése nem tűnik bonyolult feladatnak, mert ez a kicsi, alig 50 grammos, 6-8 centiméteres állatka elsősorban gabonaféléket eszik. Imádja a pofazacskójában elraktározni az eleséget, ketrecében, terráriumában boldogan elidőzik a magvak rágcsálásával.

 

dzsungariai torpehorcsog 1

 

A dzsungáriai törpehörcsög etetése

A dzsungáriai törpehörcsög etetése mégis figyelmet érdemel, hiszen az elégtelen, vagy nem megfelelő táplálás betegséget okozhat (szőrhullás, hasmenés, fogbetegségek).

A gondos táplálás viszont megnövelheti kedvencünk élettartamát.

Száraz, tiszta búza, árpa, rozs, köles és préselt zöldtakarmány alapvetően fontos számára. Vigyázzunk a nagy melegben arra, hogy a magvak ne molyosodjanak, a molyok lárvája súlyos betegséget okozhat, meg is ölheti kis kedvencünket.

A megoldás az, hogy csak néhány hétre vásárolunk magvakat, igyekszünk azokat hűvös helyen tartani, vigyázva a szárazságra, tisztaságra. (Van, aki a magvakat, miután hazahozta, mélyhűtőbe teszi 1-2 napra, hogy megölje a molyokat.)

 

sok hörcsög

 

Mit is adj neki és mit ne?

A lédús zöldségek, gyümölcsök, lisztkukac az ideális táplálék. Az olajos magvakkal vigyázzunk, mert nagy mennyiségben hízáshoz vezet.

Naponta egyszer egy kis darab sárgarépa, uborka, alma, édes paprika, paradicsom, brokkoli alaposan megmosva adható, de kerüljük a növények zöld részeit, ezek puffasztóak, vagy mérgezőek számukra. Talán meglepő, de a krumplit sem adhatjuk neki, mert puffasztja.

A gyümölcsök közül az alma a legjobb számukra.

A természetben is találhatunk finom falatokat pl. tyúkhúrt, lóherét, zsályát megmosva, megszárítva etethetünk vele, törekedve a változatosságra.

Kedveskedjünk vele úgy, hogy gyakran etetjük kézből, biztos, hogy még jobban fog ragaszkodni hozzánk!

 

hörcsög eszik

 

Nem szabad édességet adnunk neki, mert fogszuvasodást, valamint elhízást okoz. Egészséges, természetes falatkákkal: kis darab almával, körtével, uborkával örömöt okozhatunk. Az erősen cukros (szőlő, banán), valamint savas (narancs) gyümölcsöket mellőzzük!

Lehet, hogy mi nem találjuk gusztusosnak a lisztkukacot, de nagyon fontos fehérjeforrás számára, mint ahogy a sajtok, a főtt tojás is az.

A dzsungáriai törpehörcsög etetése során fontos figyelnünk a fogak koptatására, a kis állatoknak folyamatosan szükségük van erre, és a megfelelően összeállított étrend ebben sokat segít.

Nem elegendő a mindennapi lédús gyümölcs,  mindig legyen az itatójában friss víz, akár használja az állat az itatót, akár nem. Az itatót mossuk ki legalább egy- két naponta.

Ha a fentiekre figyelmet fordítasz akkor kis törpehörcsögöd a világ legelégedettebb állatkája lesz! 🙂

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések