Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
3 perc

Bolhás a kutyám, mit tegyek?

Bolhás a kutyám már megint, hiszen itt a tavasz, és a természet gyönyörűségei mellett megjelentek a velejáró kellemetlenségek is: szúnyogok, tetvek, és persze a bolha -kullancs szezon!

Ezek a vérszívók évről–évre egyre többen vannak és az ellenük folyó ádáz küzdelem sziszifuszi, de eredménytelen harcnak tűnik.

Sajnos az utóbbi évek enyhe telei miatt ezek az állatok alaposan elszaporodtak, és kifejezetten aktívak.

Kedvenc háziállatunk egyszerűen percenként vakaródzik és harapdálja a lábát, és a combját, és egyszerre sajnáljuk és féltjük őt emiatt!bolha kullancs

 

Bolhás a kutyám, veszélyes?

Nem csak a folyamatos kellemetlen érzés miatt, hanem a bolhák okozta betegségek miatt is oda kell figyelnünk.

A bolhák ugyanis egyéb kórokozókat is terjesztenek. Az egyik leggyakoribb egy galandféreg, a Dipylidium caninum. Mivel az élősködők után rágcsálva a kutya lenyeli a bolhában lévő galandférget, a bolhás kutya mindig férges is! A galandféreg egyedfejlődéséhez feltétlenül szükség van a bolhára, mint köztesgazdára. A kutyába a galandféreg lárva alakja kerül, és a vékonybélben megtelepedve élősködik. A gazdaállatban kikelve, kifejlődve a végbélnyílás közelében láthatóak rizsszemszerű szelvényei.

Ráadásul a kutyabolha és a macskabolha az emberen is képes vért szívni, különböző fertőző betegségeket terjeszteni.

Nincs 100%-os védelem

A gond az, hogy úgy érezzük,  hiába szaladgálunk  állatpatikába, adnak bolha elleni sampont, cseppeket, nyakörvet, fertőtlenítjük a fekhelyét, a lakást, tudnunk kell, hogy a kutya bolhát bárhol felszedhet, Nemcsak vidéken, hanem bent a városban a betondzsungelben is!

Mért tűnik reménytelennek a helyzet?

A kifejlett nőstény bolha az állat szőrzetében él, és vérrel táplálkozik. A gazdaállat bőrére és szőrére rakja a petéket. A peték a talajra hullnak, kialakulnak bennük a lárvák. Ez a fejlődési ciklus általában 1-6 nap, de akár 20 is lehet.

Bizonyos források szerint 10 nőstény bolha akár 250 000 utódot is tud produkálni egy hónapon belül!

A bolha akár a kutya testtömegének tizenötszörösét kitevő vérmennyiséget is felvehet a vérszívás során. A súlyosan fertőzött kölyökkutya hamar vérszegénnyé válik, elhanyagolt esetben el is pusztulhat.

Mi a megoldás? A kombinált védelem!

Ha nem tapasztalunk kialakult bőrbetegséget, sebesedést nem kell állatorvoshoz szaladnunk.
Háziállataink védelmére rengeteg állatpatikában vásárolható védőszer alkalmazható, vagy  felhívjuk kutyakozmetikusunkat és szakszerű segítséget kérünk. Általánosságban igaz, hogy az élősködő rovarok ellen a kombinált védelem a legjobb.

  1. A kutyát fürdessük meg speciális kutyasamponnal.
  2. A legfontosabb, amit meg kell tennünk, az kedvencünk és helyének tisztántartása. Az állat almát rendszeresen cserélni kell, fekhelyét kimosni, porszívózni. (A rengeteg kutyakfekhely és cicafekhely közül itt megtalálhatod a neki valót) Így a ki nem kelt lárvákat, petéket megsemmisíthetjük. Alkalmazhatunk fertőtlenítőszereket is.
  3. Használjunk spot-on csepegtetőt, vagy bolhanyakörvet. A Foresto bolhanyakörv akár 8 havi védettséget is biztosíthat. Figyeljünk, hogy nyílt seb esetén nem alkalmazható!
    kutya vakar

Folyamatos küzdelem

Ha úgy érezzük, megnyertük a csatát, tudnunk kell, hogy a háborút nem nyerhetjük meg. Kedvencünk bármikor visszafertőződhet, egy szép, füves téren, egy aranyos cicától stb.

Tehát a legjobb, ha minél több lehetséges módszert, lehetőleg kombinálva alkalmazunk.  Így saját idegeinket is megnyugtathatjuk és kedvencünk is biztonságban lesz.

Webáruházunkban számtalan élősködőkelleni eszközt és szert találhatsz az alábbi linken:

 Élősködők ellen

 

boldog kutya
Ha kellően odafigyelünk,,kutyusunk boldogan ugrándozhat a szabadban!
Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések