Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
3 perc

Bolhanyakörv mellékhatásai

Ha kis kedvencünk a jó idő eljöttével vakaródzni kezd, vagy netalántán találunk rajta egy kullancsot, egyből rohanunk az állatorvoshoz és megvesszük a leghatékonyabb bolhanyakörvet, amit kínálnak nekünk. Állataink egészsége a legfontosabb, ezért fontos hogy amellett, hogy csak megvesszük az élősködő elleni szert, figyelembe kell vennünk mik lehetnek a bolhanyakörv mellékhatásai.

élősködők ellen

A bolhanyakörv működése

Ahhoz hogy megismerjük a bolhanyakörv mellékhatásait ajánlott, hogy tudjuk hogyan is működik maga a nyakörv.

A bolhanyakörv nem csupán a bolhák ellen véd.  Ahol nagyon sok a szúnyog, ajánlott olyat vennünk, ami ellenük is véd, azonban nem biztos, hogy az a kullancsok ellen is hatásos. Összességében figyelembe kell vennünk, hogy milyenek az igényeink és ez alapján felállíthatunk egy fontossági sorrendet. A szúnyogok, kullancsok ellen való védekezést cseppekkel is megoldhatjuk.

A nyakörv a bolhák és kullancsok ellen csak folyamatos viselés mellett hatékony. A nyakörv a feltétel után 24 órával fejti ki hatását. A hatékonyság szintjét és időtartamát befolyásolja az állat szőrzetének állapota és hosszúsága, az állat aktivitása, a fertőzöttség mértéke. A nyakörv a bolhák ellen néhány hónapig hatékony, a kullancsok elleni hatás több hétig tart.

A kutyán található bolhák a nyakörv felhelyezése után néhány óra alatt elpusztulnak. A vért szívó kullancsok megközelítőleg egy nap alatt pusztulnak el. Az elpusztult kullancsok általában leesnek, vagy könnyen eltávolíthatóak. Előfordulhat, hogy a nyyakröv viselése alatt kullancs kerül a kutyus bundájára. Ezek azonban csak rejtőznek a bőrön, majd leesnek általában vérszívás nélkül.

Bolhanyakörv helyes használata

Mikor kerüljük a használatát?

Ne alkalmazza szoptató állaton, 3 hónaposnál fiatalabb kölykön, nagyfelületű bőrsérülés esetén, beteg, vagy lábadozó állatokon, vagy a hatóanyagokkal vagy bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység esetén. Ha ilyenkor alkalmazzuk a nyakörvet nagyobb az esélye annak, hogy előjön a bolhanyakörv mellékhatása.

Bolhanyakörv lehetséges mellékhatásai

Allergia

A nyakörv felhelyezését követő első napokban az arra érzékeny állatoknál bőrérzékenység, enyhe viszketés léphet fel. Feltétlenül figyeljük meg, hogy a bolhanyakörv használatának kezdete után pár nappal a kutya nyakán megjelenik-e bármilyen pirosodás. A kutyának a nyakörv mentén hullhat a szőre. Nem feltétlenül az egész nyak körül jelenik meg a szőrhullás, elképzelhető, hogy csak egy kisebb részen jelentkezik ez a tünet (ez a kipirosodott bőrre is igaz).
Sokan ilyenkor arra gondolnak, hogy nagyon szoros a nyakörv, de ez nem minden esetben igaz, ez a tünet allergiát is jelezhet.

Szagos a bolhanyakörv

Gyakran panaszkodnak arra is a tulajdonosok, hogy büdös, zavarja a kutyát. Az is előfordul, hogy kutyusaink a drága nyakörvet lerágnák egymásról, és ez nemcsak a pénztárcánkra veszélyes, hanem rájuk is, hiszen mérgező lehet.

Több kutyus, nagyobb esély a bajra

Ha több kis szőrpamacs van a háznál és az egyikükre bolhanyakörv kerül, megeshet hogy játék közben lerágják egymásról a nyakörvet. Így állatkánk pocakjába közvetlenül jutnának be a különböző vegyületek, amelyek akár hányást és hasmesnést okozhatnak. Ha észleljük hogy lerágta a bolhanyakörvet, vigyük állatorvoshoz, hogy elkerüljük a komplikációkat!

Igazán számít, hogy alaposan körülnézzünk, mik a lehetőségeink amikor bolhairtásra kerül sor. Sok az opció, mindig vannak előnyök és hátrányok, de ha nincsen bolha, akkor a gazdinak sincsen gondja!

(Minden élősködök elleni terméket itt megtalálhat!)

nincs bolha

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések