Szerző

Szula Kata

Kategória

Akvarisztika

Olvasási idő
2 perc

Akvárium berendezése

Sok ember gyakran azért vesz díszhalat, mert úgy vélekedik, hogy kevesebb odafigyelést és törődést igényelnek, hiszen csak berakod őket a vízbe és majd elúszkálnak, de ez nem így van!

A halaknak, mint minden állatnak, szükségük van alapvető dolgokra, amelyek nélkül boldogtalan és rövid életet élhetnek.

Ilyen például az akvárium berendezése. Ha te is szeretnél díszhalat, de nem tudod mit és hogyan kell csinálni, akkor ez a blogbejegyzés pont neked való!

Mit tegyél az akvárium berendezése előtt?

A legfontosabb ilyenkor, amit minden egyes leendő halgazdinak kötelező figyelembe venni azelőtt, mielőtt az akvárium berendezése kerülne napirendi pontra, az a megfelelő akvárium kiválasztása. Gyakran úgy gondoljuk, hogy először a halat kell kiválasztani és ahhoz majd jöhet az akvárium, ami elfér, de ez nem így van.

Hiába tetszik egy adott díszhal, ha az igényeinek megfelelő akváriumot nem tudjuk számára biztosítani. Az általános magasságú akváriumok 50-60 centiméter között mozognak, azonban lehet találni sokkal kisebb vagy akár 100 centis akváriumot is. Mindenképp körül kell kérdezősködni az állatboltban vagy utána kell járni az interneten, hogy egy általunk választott halnak mekkora méretű akvárium a megfelelő.

Példának okáért egy vitorláshal, amely egy igencsak aktív és mozgékony halfajta, nem fogja jól érezni magát egy 30 centi magasságú akváriumban.

akvárium méret

A méret mellett figyeljünk az űrtartalomra és a súlyra is. Hiába fér el egy nagyobb méretű akvárium a szobában, ha a polc amire tesszük leszakad a tömeg alatt. Mindenképpen próbáljuk ki először, hogy biztos elbírna egy ekkora súlyt a kiválasztott hely.

Az akvárium berendezése

Térjünk is rá a lényegre! Mily módon rendezd be díszhalad akváriumát:

Aljzat

A legtöbb tapasztalt halacskagazdi az akvárium aljára a kavicsot ajánlja. Ne legyen vízben oldódó, lehet akár folyami sóder. Lehet kapni alapszínű barnás aljzatot, de ha színeset szeretnél, annak sincs akadálya! Az akvárium méretétől függően 5-10 cm vastagságban szórd be.

Dekoráció

Kerüld a nem természetes kinézetű, műanyag díszeket. Halainknak egy kis területen próbáljuk átadni azt, amit amúgy a természetben tapasztalhatnának, így egy nagy piros hajó, csontváz kapitánnyal nem a legmegfelelőbb dekoráció.

Használjunk inkább növényeket, lehet akár élő akár mű, rakhatunk be vörösfenyő vagy vasfa darabokat, ezek ideális búvóhelyek.

akvárium növény

 

További fontos berendezések

Az előbbiek mind a külalakot szolgálták, most pedig beszéljünk kicsit a hasznos dolgokról. Vegyünk egy szűrőkészüléket, hiszen mindennapi tisztításra nincs lehetőségünk, és sokszor egy nap alatt is lerakódik már az alga.

Egy fűtőberendezés szintén ajánlott, hiszen télen-nyáron ki vannak téve halaink az időjárás viszontagságainak. A halak általában igénylik a közepes erősségű fényt, így egy lámpára is be kell ruháznunk.hal

Ha ezek alapján elkészítjük halunk akváriumát, garantált a vidám úszkálás és bugyborékolás egy életen át!

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések