Szerző

Szula Kata

Kategória

Macska

Olvasási idő
2 perc

A macska vemhességi ideje

Nem ivartalanítottad lány cicusodat és egyszer csak 4-5 kiscicussal jelenik meg a háznál? Te mit sem sejtettél az egészből és most teljesen tanácstalan vagy, hiszen ennyi macska nagy figyelmet igényel. Vagy az is lehet, hogy várva vártad, hogy végre kiscica szülessen és már éppen belenyugodtál a sorsba, hogy a te kedvenced nem lehet vemhes, amikor hirtelen megjelent a cica babáival. A macska vemhessége nem egy feltűnő dolog, nagyon figyelni kell a jeleket. A macska vemhességi ideje az egyik legbiztosabb dolog, hiszen ha észleled cicusodon, hogy tüzel és elkezded számolni a napokat akkor feltehetőleg nem fog váratlanul érni a sok kiscica.

 

kiscicák
“Szia gazdi! Velünk is foglalkozz!”

A macska vemhességi ideje

Egy cica az ivarérettséget 6-9 hónapos korában éri el. A tüzelés lány cicáknál általában 6-8 napig tart, míg a kandúrok mindig készen állnak a párzásra. Egy tüzelő macska vágyakozva nyávog, sokat dörgölődzik, és szokatlanul ragaszkodóvá válik. Ha észleljük ezeket a jeleket, és kedvencünk nincs ivartalanítva akkor esélyes, hogy egy kandúrral megtörténik a pár másodperces aktus, amely után izgalommal várhatjuk a következményeket. Egy macska vemhességi ideje kb. 58-71 nap, legtöbbször 60 nap után már meg is születnek a kiscicák.

vemhes cica

 

A szülés előtti pár napban a macska testhőmérséklete csökken, viselkedése megváltozik.

Ilyenkor nagyon igényelik a törődést, a gazdit mindenhova követik, és nagyon mozgékonyak lesznek.

A szülés a magzatvíz kiürülésével kezdődik és egészséges szülés esetében maximum 1 órába telik. Akár olyan is lehet, hogy egy két kiscicát 1-2 perc alatt szül meg a cicamama. A köldökzsinórt a macska elrágja, majd nyalogatással kicsit megtisztogatja csemetéit.

A macska vemhességi ideje- koraszülött cicák

Akárcsak az embereknél, a cicáknál is fenn áll a koraszülés veszélye. A 60. nap előtt született cicusok túlélési esélyei sajnos igencsak alacsonyak, nem fejlődnek ki rendesen így a táplálkozással is problémáik vannak.

Főként a reflexmozgásaik hiánya okozza a gondokat, hiszen nincsen meg bennük sem a nyelési reflex, mely a szopásnál nagyon fontos, sem az emlőkeresési reflex.cica eszik

 

Néhány jel, amiből észreveheted, ha vemhes a cicád

  1. Már nem tüzel
  2. Megnő az étvágya
  3. Mellbimbói megduzzadnak
  4. Szeretetigénye nő
  5. Megnő a pocakja.

Ha macskád egészséges cicusokat szült, akkor gratulálunk és sok sikert a hozzájuk!

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések