Szerző

Szula Kata

Kategória

Macska

Olvasási idő
2 perc

A macska fürdetése – tiszta cica, nincsen gond!

A macska fürdetése mindig is nagy gondot jelentett a gazdiknak, hiszen köztudott tény, hogy a macskák nem szeretnek fürdeni. Manapság már láthatunk interneten olyan videókat, amelyekben a cicák örömmel pancsolnak, de gyakoribb hogy a víz közelébe se mennek.

Hogyan lehetne azonban mégiscsak megfürdetni cicáinkat?

Mikor esedékes a macska fürdetése?

piszkos macska
Ha piszkos a cica nincs más megoldás.

 

A macska fürdetése nem mindig szükséges. Az egészséges, tiszta macska nem is igényli a mosdatást, elvégzi maga is a szükséges műveletet. A rendszeres fürdetés felesleges, sőt káros, mert azzal eltávolítjuk a védelmet nyújtó réteget a bőrről. Néha azonban előfordulhat, hogy SOS fürdésre van szükség, mert kedvencünk kormos, olajos stb. lesz, mert a kalandvágya veszélyes helyekre sodorta. Az is lehet, hogy valamilyen bőrbetegsége van, esetleg bolhák bújtak a bundájába, vagy szőrzete összegubancolódott.

Mivel nem számíthatunk nyugodt, kellemes fürdőzésre, és azt sem akarjuk, hogy az egész fürdetés egy lelki traumát okozzon a macskánknak, az a legjobb, ha a folyamatot jól előkészítjük, és így tesszük zökkenőmentessé.

Hogyan is cselekedjünk?

Válasszuk meg jól a helyet, jól feltörölhető kő, lavór, kád, mosogató, megfelelő sampon, törülköző. A saját samponodat semmiképp ne használd, nagyon kiszáríthatja a bőrét, ezért állatkereskedésben vásárolj a számára sampont.

macska fürdik

 

Fogd meg határozott mozdulattal a cicát, készülj fel arra, hogy ha beleér a vízbe, szökni próbál. Próbáld folyamatosan megnyugtatni, de a legjobb, ha igyekszel minél hamarabb vízzel átitatni a bundáját, hogy egyenletesen felvihesd a sampont.

Ha nagyon kapálózik az állat, vagy karmol, harap, akkor az egyik kézzel óvatosan tartsuk a grabancánál, a másikkal mosdassuk, és vastagabb gumikesztyűt is felvethetünk a művelethez.

Ügyelj arra, hogy ne kerüljön sampon a macskád szemébe vagy fülébe.

Miután gyengéden átdörzsölted, átmasszíroztad, jöhet az öblítés! Alaposan öblítsük le. Ha úgy érezzük, hogy már nincs a szőrén hab, akkor még egyszer öblítsük le. Törülközővel dörzsöljük át a cicát, és ha tél van, hideg idő, akkor minimális hőfokon szárítsuk meg hajszárítóval, persze csak akkor, ha úgy látjuk nem léptük át a tűréshatárt! Ne feledjük, a macskák nem szeretik, ha korlátozzák őket, úgyhogy lehet, hogy az is elég, ha magától megszárad a meleg lakásban.

A fürdetés csak addig tartson, amíg feltétlenül szükséges, végig legyünk nyugodtak.

cica bújik

 

Semmiképp ne csodálkozzunk, ha a viselkedése ezek után nem lesz a megszokott mértékben barátságos. Lassan újra magunkhoz édesgethetjük, visszanyerhetjük a bizalmát, és lesz egy illatos, tiszta cicánk, aki elfelejti, hogy milyen galádul bántunk vele.

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések