Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
2 perc

A kutya alomra szoktatása – hogyan lehetséges?

Egy kölyökkutya általában még nem szobatiszta, amikor hazavisszük, és talán a legnagyobb kérdés az számunkra, hogy hogyan történjen meg a kutya alomra szoktatása. No de, mik is a teendők, ha azt szeretnénk, hogy négylábú kis kedvencünk ne piszkítsa össze az egész házat?

A kutya alomra szoktatása

Az első naptól kezdve érdemes azt megfigyelni, hogy mikor kakil és pisil a kutyus. Nem rossz ötlet akár naplózni is ezt, hiszen ezekkel a megfigyelésekkel később pontosan tudni fogjuk, hogy mikor legyünk résen.
Nagyon fontos, ha becsúszik – akár többször is a baleset – ne szidjuk meg, hagyjuk, hogy nyugodtan végezze a dolgát. Célszerű keresni egy olyan régi rongyot, amire már nincs szükségünk, és ezt tegyük az ajtóhoz, a teraszra, a ház bejáratához, és amikor az idő közeleg (és ezt a feljegyzésinkből profi gazdaként pontosan tudjuk) és pisilni látjuk a kutyát, tegyük gyorsan, de egyáltalán nem ingerülten, mérgesen a rongyra.

Rohangálásunk meg fogja hozni gyümölcsét, mert ne feledjük, hűséges, de még kissé butus jószágunknak, lassan le fog esni a tantusz, miért rohangálunk vele, illetve miért csapunk világra szóló örömtáncot, ha sikerül a hadmozdulatunk.

A másik fontos dolog, hogy vigyük rendszeresen sétálni a szabadba kutyusunkat, az se baj, ha mindig ugyanarra a helyre visszük és rendszeres időpontban, és ki fog nála alakulni, hogy ilyenkor végezze a dolgát. hamarosan azt fogjuk tapasztalni, hogy megtanul jelezni, viszont ha ez megtörténik, akkor a jó gazda sosem hagyja ezt figyelmen kívül, fogja a pórázt és indulhat a séta.kutyaséta

 

Próbáljunk a sétákhoz kellemes élményt kötni, vigyünk jutalomfalatot, dicsérjük a jó helyen elvégzett dologért. A kutyust fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is el kell fárasztani, azaz ha nincsenek nagy séták, kirándulások, akkor a kutyus megtalálja, hogy a felesleges energiáit hol vezesse le, és ez nem hozza jó formába pl. a házi papucsunkat!

Milyen teendőink vannak még?

kutya alom

 

Megoldás az, ha a kutya rápisilt a padlóra, kőre, egy papírzsebkendővel felitatjuk a pisit, és a papírzsepit rátesszük az alomra, és legközelebb már oda fogja végezni a dolgát. Ha ez bekövetkezik, dicsérjük meg, és fejezzük ki minden módon, hogy ő a világ legokosabb kutyusa.

Persze az alom azért addig sok kárt fog szenvedni, amíg a kutyánk arra használja, amire kell: szét fogja kaparni, hordani, sőt jókedvűen feküdni fog benne.

De a türelem és az eltelt idő meg fogja hozni a fáradozásunk gyümölcsét. De azért azt tudni kell, hogy amíg egy macska boldogan végzi a dolgát kitartóan egy macskaalomban, egy kutya számára nem ez az ideális megoldás, hanem az, ha a gazdi leviszi őt egy jó kis sétára, és közben el lehet intézni a legfontosabb dolgokat!

 

kutya boldog
“Ha a gazdi boldog, én is az vagyok!”
Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések