Szerző

Szula Kata

Kategória

Kutya

Olvasási idő
2 perc

A BARF étrend, vagyis a nyersetetés

Az egyik alapvető dolog, amit figyelembe kell vennünk az a táp, amivel kedvenceinket etetjük. A legpozitívabb hatással állataink egészségére a BARF étrend lehet.

Mi is az a BARF étrend?

Mind a macskák, mind a kutyák emésztőrendszere a történelem során a nyers húshoz alkalmazkodva alakult ki, hiszen a vadonban éltek és vadászniuk kellett, hogy fennmaradhassanak. Akkoriban jelentősen kevesebb betegség volt észlelhető állataink körében, hiszen nem hőkezelt, tartósítószerezett táplálékokat fogyasztottak.

A BARF étrend a múltba kanyarodik vissza. Keretein beül kutyusaink csakis nyers hússal táplálkoznak, ezáltal temérdek sok természetes anyagot visznek be a szervezetükbe.

barf étrend

Miért szükséges a BARF étrend?

Kutyáink emésztőrendszere sokkalta egyszerűbb, mint a miénk, hiszen állati eredetű. Nehezebben bontja le a magas szénhidrát tartalmú tápokat és szüksége van antioxidánsokra és vitaminokra melyeket a legegyszerűbben állati eredetű fehérjével, zöldségekkel és gyümölcsökkel kaphat meg. Erre tökéletes megoldás a  nyers etetés.

Mit adjak enni kedvencemnek, ha BARF étrendre akarok áttérni?

 • csont nélküli húst: óriási fehérje és energiaforrás.
 • csontot tartalmazó húst: nem hőkezelt csontos hús jobb a kutyus számára, mivel a csont puha és nem sérti fel az állat ínyét. Szintén fehérjét, energiát tartalmaz, sőt még kálciumot is ami a kutyusok csontjainak nagyon jó tesz.
 • zöldségek-gyümölcsök: nem elhanyagolható a szerepük, hiszen vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaznak és tisztítják a beleket. Azonban nem kötelező minden alkalommal adni nekik, elhanyagolható.barf étrend

Az állategészségügy napjainkban egyre többször diagnosztizál komoly betegségeket állatainknál, akár a rosszindulatú daganatok, szőr-, bőrbetegségek és különféle máj-, és vese betegségek. Rengeteg különböző nézet van arról, hogy miért egyre gyakoribbak ezen megbetegedések de általános ténynek látszik az, hogy állataink immunrendszere sérülékeny és egyre gyengébb, azaz nehezebben védekeznek a környezet veszélyeire.

BARF étrend előnyei

 • Immunrendszer erősebb
 • Csontok, szalagok és inak megerősödnek
 • Emésztés javul
 • Szőr jobb állapotú
 • Izomzat fejlettebb
 • Az állat aktívabb
 • Nő az étvágy
 • Esetleges fogyás

A BARF étrend a legjobb döntés

Hasonlítsuk kis kedvencünk testét egy autóéhoz vagy egy motoréhoz. Ha rossz üzemanyagot adunk neki és nincs megfelelően karbantartva, egyre több bajunk lesz vele. Ami rossz étel az ember számára, az az állatoknak is rossz. A BARF étrend nem csupán háziállataink álma, hanem a lehető legjobb lépés egy egészséges és hosszú élet felé.barf étrend

 

Oszdd meg!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Kérdésed van?

Nulla id augue sit amet velit eleifend accumsan sed vitae ex

Phasellus turpis ligula, pretium eu magna non, finibus pretium purus. Nulla pellentesque.

Kapcsolodó bejegyzések